Από τη Βραζιλία το 20% του βαμβακιού παγκοσμίως

Από τη Βραζιλία το 20% του βαμβακιού παγκοσμίως

Η Βραζιλία παρέχει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο. Το βαμβάκι αντιπροσωπεύει το έβδομο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Βραζιλίας από άποψη αξίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βαμβακοπαραγωγών της Βραζιλίας (Abrapa) μόνο το εμπορικό έτος 2021/2022, εξήχθησαν 1,68 εκατ. τόνοι, παράγοντας περισσότερα από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Κύριος προορισμός του βραζιλιάνικου βαμβακιού αποτελούν οι ασιατικές αγορές, με την Κίνα (27%), το Βιετνάμ (16%), την Τουρκία (13%) και το Μπαγκλαντές (12%) να είναι οι κύριοι πελάτες. Ακολουθούν το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Η χώρα της λατινικής Αμερικής διαχειρίζεται το “Cotton Brazil”, ένα πρόγραμμα που προωθεί το βραζιλιάνικο βαμβάκι διεθνώς και υποστηρίζει τους βαμβακοπαραγωγούς να φτάσουν σε ξένες αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου οι εξαγωγές βάμβακος έχουν ανέλθει σε 3,4 εκατομμύρια δολάρια έως τον Νοέμβριο του 2022, αυξημένες κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πάνω από το 70% αυτού του ποσού προήλθε από εταιρείες που υποστηρίζονται από την Cotton Brazil.