Δεύτερη εξαγωγική δύναμη επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως η Ελλάδα

Δεύτερη εξαγωγική δύναμη επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως η Ελλάδα

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα διακρίνεται για την ανθεκτικότητα, τη δυναμική και την εξωστρέφειά του, αφού σε περιόδους κρίσης αύξησε τα μεγέθη του, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση του κορυφαίου ποιοτικά ελληνικού αγροτικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Όπως τονίστηκε σε έρευνα του Μηχανισμού Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δυναμική της επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς στην Ελλάδα παράγονται κατά μέσο όρο πάνω από 300.000 τόνοι ετησίως ελιάς όλων των ποικιλιών για επιτραπέζια χρήση, που αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ το 90% περίπου της εγχώριας παραγωγής εξάγεται. Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς (παρασκευασμένης ή διατηρημένης), με ποσοστό περίπου 25%, διατηρούν τη χώρα μας στη 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο (ΟEC).

Στους σημαντικότερους προορισμούς που κατευθύνεται το προϊόν, ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ  και η Γερμανία. Η Ελλάδα το 2020 αποτέλεσε την κορυφαία ταχύτερη εξαγωγική χώρα επιτραπέζιας ελιάς (+36,5 εκατ. δολάρια), που παρά τις συνεχείς αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022 (α’ 6μηνο) πέτυχε ρεκόρ εξωστρέφειας σε αξία, εμφανίζοντας άνοδο πάνω από 20%.

Η Χαλκιδική, με τη συνώνυμη ΠΟΠ ποικιλία «Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής», κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς (42%). Από τους 140 χιλιάδες τόνους της ηρτημένης εσοδείας ελαιόκαρπου, η συντριπτική πλειοψηφία (93%) αυτής κατευθύνεται προς επεξεργασία για επιτραπέζια χρήση, ενώ το 90% του έτοιμου μεταποιημένου προϊόντος εξάγεται. Συνολικά, η ποικιλία ‘Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής’ κατέχει το 43% περίπου των συνολικών εθνικών εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

«Η παραπάνω ανάλυση έρχεται να επιβεβαιώσει την κραταιά δύναμη που φέρει ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς για την  Κεντρική Μακεδονία και δη για τη Χαλκιδική, ένα νομό που κατέχει πανελληνίως την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή και στην μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος και συμπλήρωσε πρόκειται για «ένα δυναμικό προϊόν, καθαρά εξαγώγιμο που αφενός συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ λόγω της μεγάλης απήχησής του στις διεθνείς αγορές, αφετέρου, τονίζει τη συμβολή της Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα, στην εθνική οικονομία».

 

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Tastewise, η διείσδυση της επιτραπέζιας ελιάς  στα εστιατόρια φτάνει στο 34%, με την πλειοψηφία τους να προσφέρουν ιταλική κουζίνα. Παρόλα αυτά η αγορά της αναμένεται να σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) +4,5% για την περίοδο 2022-2027.