Ρεκόρ επισκέψεων στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ

Ρεκόρ επισκέψεων στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ

Περισσότεροι από 110 χιλιάδες παραγωγοί έχουν μέχρι σήμερα επισκεφθεί ηλεκτρονικά, την πλατφόρμα του Παρατηρητήριου Τιμών Ελαιολάδου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πριν από ένα μήνα, οδηγώντας τα στελέχη της ΕΑΣΗ να προσανατολίζονται στην επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μυρος Χιλετζάκης ανέφερε ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, τόσο από Κρήτες παραγωγούς, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και δη την Μεσσηνία προκειμένου «να παρατηρούν τις τιμές ελαιολάδου της Κρήτης και με τη σειρά τους να διαμορφώνουν τις δικές τους τιμές».

Όπως τόνισε ο κ. Χιλετζακης το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου «έχει σπάσει το ρεκόρ επισκεψιμότητας», ενώ συγκεκριμένα υπήρξε μέρα που το επισκέφθηκαν πέντε χιλιάδες παραγωγοί.

«Αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και αυτό φάνηκε στην πράξη, από την αρχή της λειτουργίας του, καθώς μόνο μέσα στις πρώτες κιόλας μέρες που ήταν διαθέσιμο, είδαμε τις τιμές να εκτοξεύονται 30 με 40 λεπτά επάνω» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ που διευκρίνισε ότι μέσω του παρατηρητήριου τιμών «οι έμποροι εισήλθαν σε έναν ανταγωνισμό, αφού οι τιμές όλων ήταν διαθέσιμες, όποτε οι τιμές ήταν αναμενόμενο ότι θα κινηθούν συνολικά προς τα πάνω».

Ανάμεσα στα σχέδια που επεξεργάζεται η Ένωση Ηρακλείου, είναι η επέκταση του Παρατηρητηρίου.

«Σχεδιάζουμε την επέκταση του Παρατηρητήριου Τιμών και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να έχει εικόνα ο κρητικός ελαιοκαλλιεργητής, για τις τιμές για παράδειγμα της Μεσσηνίας και λέω της Μεσσηνίας, γιατί είναι και αυτή μια δυναμική σε ελαιοκαλλιέργεια περιοχή» επισήμανε ο κ. Χιλετζάκης. Όπως εξήγησε με το να γνωρίζει ο παραγωγός τις διαθέσιμες τιμές, «αποφεύγεται οποιαδήποτε ανασφάλεια», αλλά και η πιθανή παραπληροφόρηση, «καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διαθέσιμες τιμές αγοράς στην περιοχή του και τι γίνεται την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές του νησιού, πριν αποφασίσει τι θα κάνει και πώς θα διαπραγματευτεί τις ποσότητες που διαθέτει».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου πάντως, εμφανίστηκε σίγουρος για τα θετικά αποτελέσματα που έχει για τους παραγωγούς σε ό,τι αφορά τις τιμές η λειτουργία του Παρατηρητηρίου, αφού όπως τόνισε «έγιναν κάποιες αξιόλογες δημοπρατήσεις με 5,25 ευρώ ή 5,16 ευρώ που συμπαρέσυραν πάρα πολλούς ιδιώτες και συλλόγους να ακολουθήσουν τις υψηλές αυτές τιμές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ