Το παλαιότερο κρασί της Ευρώπης ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Το παλαιότερο κρασί της Ευρώπης ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Το αρχαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε πρόσφατα στους αρχαίους Φιλίππους της βόρειας Ελλάδας , ανακοίνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχεται από την προϊστορική Ελλάδα.

Χιλιάδες αρχαίοι σπόροι σταφυλιού βρέθηκαν στο αρχαίο σπίτι των Φιλίππων, το περιεχόμενο του οποίου διατηρήθηκε σε μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 4300 π.Χ.

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγει αρχαιοβοτανική έρευνα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η έρευνα ξεκίνησε με τη χρήση της αρχαιολογικής επίπλευσης, μιας τεχνικής αρχαιοβοτανικής δειγματοληψίας όπου ένα αρχαιολογικό κοίτασμα τοποθετείται σε δεξαμενή επίπλευσης με νερό που διαλύει το κοίτασμα μέχρι να επιπλεύσει θραύσματα φυτών και άλλου υλικού στην κορυφή.

Η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμωτή, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Έρευνας στην Αρχαιολογία/ ΕΔΑΕ και του Εργαστηρίου PlantCult στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, δήλωσε ότι «Αυτά τα πρώτα βήματα ήταν η αφετηρία που οδήγησε στο τα σημερινά ευρήματα».

«Χιλιάδες λίτρα εδάφους έχουν υποστεί επεξεργασία με τη μέθοδο της επίπλευσης και μια ποικιλία αρχαιολογικών χώρων έχουν ήδη ή ερευνηθεί αρχαιοβοτανικά», είπε η Βαλαμωτή.

«Χάρη στη δουλειά που γίνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτά τα δεδομένα, που συχνά παραμελούνται από την έρευνα, παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τη γεωργία και τις γεωργικές τους πρακτικές, καθώς και ως συγκεκριμένες συμβολικές δραστηριότητες από την 7η έως την 1η χιλιετία π.Χ.», πρόσθεσε η Βαλαμωτή.