Ολλανδία: Μειώνεται η διαφορά τιμής μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων

Ολλανδία: Μειώνεται η διαφορά τιμής μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων

Η διαφορά τιμής μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων έχει μειωθεί από 63% σε 48% τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ολλανδία, σύμφωνα με νέα έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Consumentenbond. Η Consumentenbond εξέτασε τις τιμές περίπου 135 βιολογικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε οκτώ συμβατικές και δύο αλυσίδες βιολογικών super market. Κατά μέσο όρο, τα βιολογικά προϊόντα στα κανονικά super market ήταν κατά 48% ακριβότερα από τα μη βιολογικά. Ωστόσο η διαφορά δεν ήταν η ίδια για όλα τα προϊόντα.

Στην έρευνα εντοπίστηκαν, επίσης, βιολογικά προϊόντα που κόστιζαν το ίδιο με τα αντίστοιχα συμβατικά. Στα προϊόντα με μικρές ή καθόλου διαφορές στην τιμή, περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα βοείου κρέατος και τα ζυμαρικά. Στην αλυσίδα Jumbo, 300 γραμμάρια βιολογικού μοσχαρίσιου κιμά κόστιζαν το ίδιο με τον συμβατικό, ενώ στο Dirk, η τιμή 500 γραμμαρίων βιολογικών και μη βιολογικών μακαρονιών ήταν η ίδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα λίτρο βιολογικού ημιαποβουτυρωμένου ή πλήρους φρέσκου γάλακτος ήταν κατά €0,20 ακριβότερο από το κανονικό γάλα, όπως έδειξε η έρευνα.Όπως σχολίασε η Sandra Molenaar, διευθύντρια της Consumentenbond, η γκάμα βιολογικών στα super markets αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι συχνά περιορισμένη και ακριβή. “Αυτό καθιστά δύσκολο για τους καταναλωτές να επιλέξουν βιολογικά προϊόντα, ακόμη και αν το ήθελαν. Καλούμε τα super markets να αυξήσουν την προσφορά βιολογικών και να τα κάνουν πιο ελκυστικά”, πρόσθεσε.

Η έρευνα έδειξε ότι τα super markets βιολογικών προσφέρουν τη μεγαλύτερη ποικιλία, με την Ekoplaza να υποστηρίζει ότι διαθέτει περίπου 9.000 βιολογικά προϊόντα. Αντίστοιχα, η Odin προσφέρει περίπου 6.000. Μεταξύ των συμβατικών super markets, η Albert Heijn, η Jumbo και η Plus προσφέρουν τη μεγαλύτερη βιολογική γκάμα. Ωστόσο, η ποικιλία διαφοροποιείται από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά και ανάλογα με την εποχή του έτους. Η Consumentenbond πρόσθεσε ότι η Aldi εξαιρέθηκε από την έρευνα τιμών, λόγω της περιορισμένης επιλογής βιολογικών προϊόντων. Η Dirk και η Lidl προσφέρουν τα πιο προσιτά βιολογικά προϊόντα, με τους καταναλωτές να πληρώνουν 18% λιγότερο από τον μέσο όρο της κατηγορίας. Οι τιμές των προϊόντων στα super markets βιολογικών Ekoplaza και Odin, ήταν σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο.