Η σύνδεση της παραγωγής με την ιστορία και τον πολιτισμό μας σημαντικό στοιχείο για την προώθηση των προϊόντων μας.

Η σύνδεση της παραγωγής με την ιστορία και τον πολιτισμό μας σημαντικό στοιχείο για την προώθηση των προϊόντων μας.

Τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες αλιείς της Χίου συζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην ιχθυόσκαλα Χίου, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και τοπικού βουλευτού Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Λιβανός άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα των αλιέων τα οποία είναι αυξημένα λόγω της δράσης των Τούρκων ψαράδων.

Στη συνέχεια ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε κτήμα με εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρινιές, στον Κάμπο Χίου. Συζήτησε με παραγωγούς τρόπους προώθησης της συγκεκριμένης παραδοσιακής καλλιέργειας και σύνδεσής της με την ανάγκη για προώθηση βιολογικών προϊόντων αλλά και με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Στη βιοτεχνία «Μυροβόλος», ο κ. Λιβανός συναντήθηκε με την Αργυρώ Κουτσουράδη, μια νέα γεωπόνο που δημιούργησε επιχείρηση παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τα οποία εξάγει σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όπως είπε ο κ. Λιβανός, στο πρόσωπό της ενσαρκώνεται όλη η προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της σύνδεσης της παραγωγής με την ιστορία και την κουλτούρα της ελληνικής υπαίθρου.

Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της μπύρας «Χίος» μιας επιχείρησης που διαπρέπει και ήδη παράγει 150 τόνους μπύρας με την επωνυμία της, ενώ παράλληλα παράγει προϊόντα και για άλλες φίρμες.

Στις επισκέψεις του ο κ. Λιβανός επισήμαινε ότι επιβάλλεται η εναρμόνιση της πρωτογενούς παραγωγής με τις ανάγκες του μέλλοντος τις οποίες περιγράφει η νέα ΚΑΠ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να στραφεί η αγροτική οικονομία σε βιολογικές και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενσωματώνοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο κ. Λιβανός  στις επαφές του στη Χίο με παραγωγούς και με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα είναι η ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων μέσω υγειών συνεταιριστικών σχημάτων, προβάλλοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των μαστιχοπαραγωγών.