Σίμος Κεδίκογλου: Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως κοινωνικό πρότυπο τον νέο αγρότη, τον αγρότη επιχειρηματία

Σίμος Κεδίκογλου: Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως κοινωνικό πρότυπο τον νέο αγρότη, τον αγρότη επιχειρηματία

Ομιλία στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας 

Για την αγροτική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των νέων αγροτών και τον πρωτογενή τομέα στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας το οποίο πραγματοποιείται στο Athens Metropolitan Expo.

«Με αλλεπάλληλες ενέργειες στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους παραγωγούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις», δήλωσε και τόνισε ότι «υλοποιήσαμε και υλοποιούμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν επί χρόνια, για να απελευθερώσουμε το πλούσιο δυναμικό του πρωτογενούς τομέα. Η σημαντικότερη προτεραιότητά μας όμως είναι η επένδυση στο μέλλον, στους νέους μας! Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως κοινωνικό πρότυπο το νέο αγρότη-τον αγρότη επιχειρηματία».

Ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, εξηγώντας ότι τα σύγχρονα «εργαλεία» που θα διαθέτει ο νέος αγρότης είναι:

  • Εξοικείωση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής
  • Επαρκή οικονομική εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνεται στις επιχειρηματικές προκλήσεις και στις απαιτήσεις των μεγάλων αγορών,
  • Διασύνδεση με την εγχώρια και την παγκόσμια καινοτομία

«Δημιουργούμε τις συνθήκες και τα κίνητρα ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που συνειδητά θα επιλέξουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα ‘εργαλεία’», επισήμανε και απαρίθμησε τις βασικές κατευθύνσεις και δράσεις του ΥπΑΑΤ:

  • Το εμβληματικό έργο των «Νέων Αγροτών» με την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μας, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από μισό δισ. ευρω
  • Το πρόγραμμα των Γεωργικών Συμβούλων, με την υποστήριξη από γεωπόνους και κτηνιάτρους
  • Τα Αγροτικά Σχολεία που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Κεδίκογλου ανέδειξε τον καταλυτικό ρόλο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη «για τα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης που λαμβάνει, που ανακουφίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αποδεικνύουν την ισχυρή πολιτική βούληση αλλά και την ενσυναίσθηση αυτής της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε ότι «Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, η κυβέρνηση κινείται με δυναμισμό και τόλμη, μη επιτρέποντας στη συγκυρία να ανακόψει τη μεταρρυθμιστική μας ορμή. Το πολιτικό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές, με τεκμηριωμένες μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ένας από τους βασικότερους στόχους, είναι η αναμόρφωση του πρωτογενούς τομέα, το θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας μας, με τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τις χρόνιες παθογένειες».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι  η ενίσχυση της αυτάρκειας είναι η πραγματικά πατριωτική στάση που θα καταστήσει την Ελλάδα πολλαπλάσια αποτελεσματική και στη διεθνή οικονομική αρένα. «Μέσα από την εμπειρία των αλλεπάλληλων κρίσεων, αναδεικνύεται ως κλειδί η έννοια της αυτάρκειας», υπογράμμισε. Επανέλαβε δε το τρίπτυχο «σταθερότητα, συνέχεια-συνέπεια» που θέτει η κυβέρνηση ως προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των προκλήσεων.

Καταλήγοντας, ο ΥφΑΑΤ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και όσους συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «παρά τα πρωτόγνωρα εμπόδια, προχωράμε στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου που θα φέρει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, χτίζοντας την Ελλάδα του 2030 που οραματιζόμαστε όλοι. Με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα τα καταφέρουμε», τόνισε.