Η πρώτη δράση του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το οποίο εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης. Η επιλογή της εν λόγω περιφέρειας έγινε λόγω μιας σειράς από παράγοντες που προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, όπως αναφέρθηκε.
Οπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος στη λίμνη Κάρλα, ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι ήταν ένα έργο που «καρκινοβατούσε» ενώ πλέον δίνει δωρεάν νερό σε πολλές χιλιάδες αγρότες και «τροφοδοτεί πάνω από 150.000 στρέμματα καλλιέργειας».
Συνεργασία με 800 παραγωγούς
Για τη αξία του προγράμματος «Νερό για το Αύριο» μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης. «Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε με προτάσεις και ιδέες για το μέλλον της χώρας μας και τη αγροτικής οικονομίας» τόνισε σχετικά.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας «συνεργαζόμαστε με περίπου 800 παραγωγούς που καλλιεργούν κάθε χρόνο περίπου 35.000 στρέμματα γης με βυνοποιήσιμο κριθάρι το οποίο αξιοποιούμε για την παράγωγή των προϊόντων μας» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι το νερό για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και γενικά για τον χώρο της μπύρας είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αποτελείται κατά 93% από νερό.
«Υπάρχουν και άλλα συστατικά» είπε και σημείωσε ότι «η ποιότητα του νερού είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό όπως και η διαθεσιμότητά του».
Κατά την τελευταία δεκαετία η εταιρία, σύμφωνα με τον ίδιο έχει «μειώσει κατά 20% την κατανάλωση νερού ανά 100 λίτρα που παράγουμε».
Τέλος, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι μέσω του προγράμματος στόχος είναι «μέχρι τον Ιούλιο του 2022 να φτάσουμε στην τελική πρόταση για τη μελέτη που θα βοηθήσει τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις».
Το πρόγραμμα
Η δράση «Νερό για το Αύριο» θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη αφορά τη δευτερογενή έρευνα και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης (σε επίπεδο χώρας και υδατικού διαμερίσματος) η οποία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να γνωστοποιηθεί σύντομα.
Η δεύτερη αφορά τη χαρτογράφηση κι ανάλυση των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders’ mapping) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια φάση του όλου προγράμματος που έχει ολοκληρωθεί η αρχική χαρτογράφηση και ανάλυση των ενδιαφερομένων μερών βάσει της οποίας θα προσκληθούν οι συμμετέχοντες σε τακτικές μηνιαίες συναντήσεις συν-σχεδιασμού λύσεων.
Στην τρίτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνονται οι συναντήσεις συν-σχεδιασμού λύσεων οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση για τους επόμενος δεκαοκτώ μήνες και μέσω από αυτές προβλέπεται να προκύψουν λύσεις οι οποίες θα αποτυ- πωθούν σε επιχειρησιακά σχέδια μετάβασης.
INFO
35.000: Τα στρέμματα γης καλλιεργούνται με βυνοποιήσιμο κριθάρι
20%: η μείωση κατανάλωσης νερού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία