Αυξήθηκε η κατανάλωση ξηρών καρπών λόγω πανδημίας

Εν μέσω πανδημίας έχουν παρατηρηθεί αρκετές μεταβολές ως προς τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι φαίνεται να στρέφονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.

Μ εγάλη αύξηση στην κατανάλωση ξηρών καρπών έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο στην αγορά, αφού η παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι λόγω καραντίνας και οι συμβουλές των ειδικών για καλύτερο χτίσιμο του ανοσοποιητικού έστρεψε το ενδιαφέρον σε θρεπτικά snacks, που «θωρακίζουν» τον οργανισμό από τον κορονοϊό. Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι κατά τη διάρκεια των lockdown ήταν ραγδαία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή. Oι περισσότεροι, κατά την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι, κυρίως στα αστικά κέντρα, επέλεξαν τους φθηνούς ξηρούς καρπούς και όχι τους «ωμούς» (άψητους), πχ φρέσκα καρύδια ή αμύγδαλα», που σε συγκεκριμένη ποσότητα ανά ημέρα κάνουν περισσότερο καλό στον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί. Οι ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κολοκυθόσπορος) θεωρούνται μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και οι καταναλωτές τους αγοράζουν συστηματικά από τα ράφια των καταστημάτων.

Οι Έλληνες υπολογίζεται ότι καταναλώνουν ετησίως 8,5 κιλά ξηρούς καρπούς ανά άτομο και μια από τις εξηγήσεις για την παρατηρούμενη κατανάλωση των παραπάνω φθηνών ξηρών καρπών σχετίζε- ται και με το μέσο εισόδημα.