Νέα Επιστρεπτέα τον Απρίλιο, νέα μέτρα στήριξης για όλους

Νέα Επιστρεπτέα τον Απρίλιο, νέα μέτρα στήριξης για όλους

Σχέδιο για την εφαρμογή και νέων μέτρων στήριξης στο σύνολο της οικονομίας και κυρίως στους κλάδους που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της πανδημίας, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό δρομολοόυνται ο 8ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, νέες αναστολές συμβάσεων και νέες διευκολύνσεις στην καταβολή δόσεων.

Το αρνηγικό επιδημιογολογικό περιβάλλον και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που προκαλεί το lockdown, θέτουν σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο σχεδιάζει νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, έως το τέλος της άνοιξης. Ειδικά ως προς την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8, το βασικό σενάριο προβλέπει την κάλυψη των απωλειών του Απριλίου, αλλά αν το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά, τότε θα υπάρξει επέκταση και τον Μάιο. Αν η Επιστρεπτέα αφορά μόνο τις απώλειες του Απριλίου, τότε θα καταβληθεί μέσα στις πρώτες μέρες του Μαίου, ενώ αν καλύψει συνολικά το δίμηνο Απριλίου-Μαίου, τότε θα καταβληθεί στις αρχές Ιουνίου.

Τα χαρακτηριστικά

Ο 8ος κύκλος θα είναι περιορισμένος και θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Επιστρεπτέα 7, έχει οριστεί στο 1 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις για ένταξη στον 7ο κύκλο, αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Απριλίου, ενώ βασικό κριτήριο αποτελεί η πτώση του τζίρου κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το επικρατέστερο σενάριο, θέλει ως βάση υπολογισμού τον τζίρο του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα αυξηθεί στις 8.000 ευρώ από 4.000 ευρώ στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», ενώ το κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ. Θα προηγηθεί στις αρχές Απριλίου η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, αφού όμως εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι η μείωση του τζίρου κατά την περίοδο αναφοράς που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ως ελάχιστος τζίρος αναφοράς, λαμβάνονται υπόψιν τα 600 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 200 ευρώ μηνιαίως. Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Για τις κλειστέςεπιχειρήσεις τουλιανεμπορίου, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου το 2020 με αυτόν του 2019.