Πόσο σιτάρι έχει η Ελλάδα; Οι αρτοποιοί χτυπούν «καμπανάκι»…

Πόσο σιτάρι έχει η Ελλάδα; Οι αρτοποιοί χτυπούν «καμπανάκι»…

Με δραματικούς τόνους για το σιτάρι στην Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος. Όπως επισήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά «έχουμε σιτάρι για το επόμενο τρίμηνο»!

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανέφερε «…η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας!».

Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως οι τιμές στα μαλακά άλευρα διπλασιάστηκαν από τον Φεβρουάριο σε Μάρτιο…

Εξάλλου, τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.

«Η ενημέρωση που έχουμε από τους κυλινδρόμυλους είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε άλευρα στις ίδιες τιμές», δηλώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εισαγωγές μετά την έναρξη του πολέμου γίνονται και από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Καναδά.

Ανέφερε τέλος ότι ότι μπορεί να υπάρξει μικρή επιβάρυνση της τάξεως του 5% και πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα η αναπροσαρμογές δεν υπερβαίνουν το 10%. «Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην τιμή του ψωμιού και των άλλων προϊόντων άρτου, αφού έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσουν οι φούρνοι και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί» κατέληξε ο πρόεδρος των αρτοποιών.