Τρόφιμα – Γεωργία: Επενδύσεις 800 εκατ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τρόφιμα – Γεωργία: Επενδύσεις 800 εκατ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Την όρεξη για σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων – παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που μπορεί να ανέλθουν και να ξεπεράσουν τα 600-700, προσεγγίζοντας ακόμη και τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης με τις δράσεις του για τον οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα.

Ειδικότερα, μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», εντός των πρώτων έξι ωρών, κατατέθηκαν 54 επενδυτικά σχέδια με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί κατά 140% ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των 90,76 εκατομμυρίων ευρώ για ιδιωτικές επιχειρήσεις (ο αιτούμενος προϋπολογισμός ανήλθε στα 126,78 εκατ. ευρώ).

 

Ενδιαφέρον από συνεταιρισμούς

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και από συνεταιρισμούς – ομάδες παραγωγών: κατατέθηκαν 19 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό 34,93 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι είναι διαθέσιμα άλλα 55,82 εκατ. ευρώ (το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 181,5 εκατ. ευρώ, ισόποσα κατανεμημένα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς). Εάν τα 55,82 εκατ. ευρώ, δεν καλυφθούν από συνεταιρισμούς έως την 30η Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, τότε θα ανακατανεμηθούν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Δεύτερος γύρος με την πρόσκληση της 18ης Ιουλίου

Καθώς, λοιπόν, κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια με αιτούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) σχεδόν 162 εκατ. ευρώ, συνάγεται ότι ήδη είναι έτοιμες επενδύσεις άνω των 330-400 εκατ. ευρώ στην παραγωγή τροφίμων, ενώ τα διαθέσιμα 55,82 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοχλεύσουν άλλα 110-140 εκατ. ευρώ,

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον… δεύτερο γύρο, τη νέα πρόσκληση για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 98,11 εκατ. ευρώ, που θα είναι στον «αέρα» στις 18 Ιουλίου (οι δύο προσκλήσεις απευθύνονται σε εταιρείες με παρόμοιους ΚΑΔ σε μεγάλο ποσοστό). Στην αγορά εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, αν και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι πολύ μικρότερος και συγκεκριμένα 39,24 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) για ιδιωτικές επιχειρήσεις και 58,86 εκατ. ευρώ για συνεταιρισμούς, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις.

Και απ’ αυτήν τη δράση, πάντως, εκτιμάται ότι θα μοχλευτούν επενδύσεις της τάξης των 200-250 εκατ. ευρώ, άρα, αθροιστικά από τις δύο αυτές δράσεις αναμένονται επενδύσεις συνολικού ύψους 600-800 εκατ. ευρώ.

 

 

Στο ενδιάμεσο, 5 Ιουλίου, θα προκηρυχθεί και μια τρίτη δράση, για τον πράσινο αγροτουρισμό, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 49 εκατ. ευρώ, η οποία απευθύνεται σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και για την οποία υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.