Εξαγωγές ρυζιού στην Ινδία – Ποιοί θα επηρεαστούν;

Εξαγωγές ρυζιού στην Ινδία – Ποιοί θα επηρεαστούν;

Μεγάλο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές αναμένεται να έχει η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού. Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από αύτη την απόφαση, με τους Ασιάτες και Αφρικανούς καταναλωτές να καλούνται να «σηκώσουν» το μεγαλύτερο βάρος.

Η Ινδία, η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγή ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού με εξαίρεση το μπασμάτι από τις 20 Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει τις αυξανόμενες εγχώριες τιμές των τροφίμων και «να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια διαθεσιμότητα σε λογικές τιμές».

Σημειώνεται ότι η χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού.

«Η Μαλαισία φαίνεται να είναι η πιο ευάλωτη σύμφωνα με την ανάλυσή μας», ανέφερε η Barclays σε πρόσφατη έκθεσή της, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, τονίζοντας την σημαντική εξάρτηση της χώρας από το ινδικό ρύζι.

«Εισάγει ένα σημαντικό μέρος των προμηθειών ρυζιού της και η Ινδία αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μεγάλο μερίδιο των εισαγωγών της», έγραψαν οι αναλυτές.

Η Σιγκαπούρη είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης, με την έκθεση να δείχνει ότι η Ινδία αποστέλλει περίπου το 30% των εισαγωγών ρυζιού του κράτους/πόλης.

Ωστόσο, η Barclays σημειώνει ότι η Σιγκαπούρη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων γενικά, όχι μόνο από το ρύζι. Η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση της συζήτησης για θέσπιση εξαιρέσεων από την απαγόρευση της Ινδίας.

Οι τιμές του ρυζιού κυμαίνονται σε υψηλά δεκαετίας, με το φαινόμενο El Nino να θέτει περαιτέρω κινδύνους στην παγκόσμια προσφορά σε άλλους μεγάλους παραγωγούς ρυζιού της Ασίας όπως η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Η Barclays επισημαίνει ότι οι Φιλιππίνες θα είναι οι «πιο εκτεθειμένες στην αύξηση των τιμών του ρυζιού παγκοσμίως», δεδομένου του πώς η στάθμιση του ρυζιού είναι η υψηλότερη στο καλάθι του δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών ρυζιού της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας προέρχεται από το Βιετνάμ.

Ποιες άλλες περιοχές θα «πληγούν»

Η Ασία δεν είναι η μόνη περιοχή που πλήττεται από την απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας, καθώς πολλά κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι επίσης ευάλωτα.

Οι αγορές που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους εξαγωγικούς περιορισμούς της Ινδίας είναι συγκεντρωμένες στην Υποσαχάρια Αφρική και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε η BMI, η ερευνητική μονάδα της Fitch. Η εταιρεία ανέφερε το Τζιμπουτί, τη Λιβερία, το Κατάρ, την Γκάμπια και το Κουβέιτ ως τα «πιο εκτεθειμένα».

Η απόσυρση του ινδικού λευκού ρυζιού εκτός μπασμάτι, έρχεται μετά την απαγόρευση του περασμένου Σεπτεμβρίου στις αποστολές σπασμένου ρυζιού. Αυτό σημαίνει ότι έως και το 40% των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας είναι πλέον εκτός προσφοράς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της BMI.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδία επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σε ρύζι που δεν είναι μπασμάτι, αλλά ο αντίκτυπος αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι πιο εκτεταμένος από πριν.

Τον Οκτώβριο του 2007, η Ινδία επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές, μόνο για να άρει προσωρινά την απαγόρευση και να την επιβάλει ξανά τον Απρίλιο του 2008, στέλνοντας τις τιμές σχεδόν 30% υψηλότερες για να φτάσουν στο υψηλό ρεκόρ των 22,43 δολαρίων ανά αγγλικό στατήρα.

Οι τιμές τριπλασιάστηκαν σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με την εταιρεία γεωργικών ερευνών, International Potato Center (CIP).

Ο Samarendu Mohanty, περιφερειακός διευθυντής της Ασίας στο CIP, σημείωσε ότι η Ινδία δεν ήταν σημαντικός παίκτης στις παγκόσμιες εξαγωγές ρυζιού εκτός μπασμάτι τότε, και η τρέχουσα απαγόρευση έχει «πιο ευρύ αντίκτυπο» από ό,τι πριν από 16 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι το μέγεθος της απαγόρευσης θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσουν άλλοι εισαγωγείς και εξαγωγείς ρυζιού.