Γαλλία: «Καλάθι νοικοκυριού» προτείνει η κυβέρνηση

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές, με την κυβέρνηση να ζητάει από τα καταστήματα αυτά να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές.

Η κυβέρνηση θέλει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως οι Carrefour, Casino, αλλά και οι οικογενειακές δυναστείες που είναι ιδιοκτήτες των αλυσίδων παντοπωλείων Auchan και E. Leclerc, να πωλούν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές.

Εντούτοις μόνο μικρότερες αλυσίδες, όπως οι Systeme U και Lidl, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ μερικές αλυσίδες λιανικής, όπως η Carrefour, υποστηρίζουν πως έχουν ήδη αναλάβει δράση παγώνοντας τις τιμές σε αριθμό αγαθών. Η επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει στο 13% το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται ότι θα αυξήσουν τους ερχόμενους μήνες το συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται εντούτοις ότι θα μειωθεί από 6,0% των Ιανουάριο σε 5,0% τον Ιούνιο.