Σφίγγουν το ζωνάρι στα σούπερ μάρκετ οι Βρετανοί

Σφίγγουν το ζωνάρι στα σούπερ μάρκετ οι Βρετανοί

Σε ένα πλαίσιο πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών, αρκετοί Βρετανοί βλέπουν τον προϋπολογισμό τους να δέχεται πίεση και εκατομμύρια οικογένειες με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν πλέον τα μέσα για να τρέφονται ή να ζεσταίνονται αξιοπρεπώς.

Οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τροφίμων λόγω του διψήφιου πληθωρισμού, την ώρα που η χώρα φλερτάρει με την ύφεση, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) στη μηνιαία έκθεσή της. Ο όγκος αγορών τροφίμων από τα καταστήματα μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, έπειτα από μείωση 0,7% που είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο, παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων, σημείωσε η ONS. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, «οι πελάτες αγοράζουν λιγότερα (τρόφιμα) εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής και των τιμών των τροφίμων».

Στο σύνολό του ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,5% τον Ιανουάριο, κυρίως χάρη στις προωθητικές ενέργειες μετά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 1,2% που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, μια εορταστική περίοδο που συνήθως είναι ευνοϊκή για τους εμπόρους. Συνολικά ο όγκος πωλήσεων παραμένει ξεκάθαρα μικρότερος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, αποκάλυψε η ONS.