Σημαντικές επενδύσεις στην αγορά πρωτεϊνών από μη συμβατικές πηγές

Σημαντικές επενδύσεις στην αγορά πρωτεϊνών από μη συμβατικές πηγές

Ταχύτατα αυξανόμενη με επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων από εκατοντάδες νέες εταιρείες είναι η αγορά των πρωτεϊνών από μη συμβατικές πηγές, όπως τα έντομα, τα φύκη και τα μαλάκια, επισήμανε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, του τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Άνθια Ματσακίδου.

Στην ομιλία της στην ημερίδα με θέμα «Υγεία, βιωσιμότητα και καινοτομία στον σχεδιασμό των τροφίμων του μέλλοντος», η κ. Ανθίδου σημείωσε ότι τα έντομα αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τα καταναλώνουν καθημερινά ως τροφή 2 δισ. άνθρωποι. Υπάρχουν 1.900 καταγεγραμμένα εδώδιμα είδη εντόμων, και οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ χαρακτήρισαν ασφαλή ως τρόφιμα, τέσσερα είδη (προνύμφες Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus και ενήλικα Locusta migratoria και Acheta domesticus) και οχτώ είδη για ζωοτροφές. Η εκτροφή εντόμων έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τις κλασικές κτηνοτροφίες.

Σε ό,τι αφορά τα φύκη, σημείωσε ότι καταναλώνονται από τα αρχαία χρόνια, ενώ θεωρούνται τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον, ωστόσο προς το παρόν, είναι τεχνολογικά δύσκολή η κλιμάκωσή της.