Στα ύψη η τιμή του γάλακτος

Στα ύψη η τιμή του γάλακτος

Συνεχώς ανεβαίνει η τιμή του γάλακτος, παρασυρόμενη στη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί στον τομέα των τροφίμων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το αγελαδινό γάλα «φεύγει» από τους παραγωγούς προς τις βιομηχανίες από 0,47 – 0,48€/ λτ και φτάνει στο ράφι στου σουπερμάρκετ από 1,12€/ λτ (ιδ. ετικέτας) έως 2,28€/ λτ (επώνυμα).

Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως 2,50€/ λτ, ενώ σε γνωστές αλυσίδες παραγωγής και πώλησης γάλακτος οι τιμές κυμαίνονται από 1,38€  – 1,98€/ λτ.

Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν φθηνότερα από πέρυσι, το γάλα φτάνει στους καταναλωτές σε υψηλότερη, από την περσινή, τιμή.

Ενδεικτικά, η τιμή από αγελαδοτρόφο σε βιομηχανία ήταν 0,84 – 0,86€/ λτ (0,58€ τον Δεκέμβριο), με την τιμή στα σουπερμάρκετ να διαμορφώνεται από 1€/ λτ (ιδ. ετικέτας) έως 1,75€/ λτ (επώνυμα).

Ακριβό και το κατσικίσιο

Την ίδια πορεία αύξησης της τιμής του παρουσιάζει και το κατσικίσιο γάλα, που «φεύγει» από τον κτηνοτρόφο 1,60€/ λτ και το βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ από 3,29€ – 3,43€/ λτ.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς γάλακτος υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό» ενώ ζήτημα προκύπτει και από τις ζωοτροφές.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σουπερμάρκετ, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές», λένε οι αγελαδοτρόφοι, τονίζοντας πως «η μέση παραγωγή είναι τα 0.43 ευρώ».