Συνεχίζεται η πληθωριστική ανάπτυξη στο λιανεμπόριο τροφίμων

Συνεχίζεται η πληθωριστική ανάπτυξη στο λιανεμπόριο τροφίμων

Συνεχίζεται η πληθωριστική ανάπτυξη για το λιανεμπόριο το πρώτο εξάμηνο του 2023, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η NielsenIQ.

Συγκεκριμένα, η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών) κινήθηκε θετικά σε αξία στο +8,7%κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 (στοιχεία YTD έως 02 Ιουλίου 2023), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η τάση αυτή, σύμφωνα με την NielsenIQ, οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+9,2%) όσο και τα τυποποιημένα (+9,4%), με τα bazaar προϊόντα να εμφανίζουν την πιο μετριοπαθή ανάπτυξη, στο +2,7%, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες FMCG κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων σε αξία, στο +10,6% και +7,8% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις πωλήσεις σε όγκο για το σύνολο των FMCGs (στοιχεία YTD έως 18 Ιουνίου), αυτές παρουσιάζουν αρνητική τάση, στο -2,5% γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς είναι καθαρά πληθωριστική, με την κατανάλωση να περιορίζεται, σύμφωνα με την NielsenIQ.