Τέταρτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Βρετανία βάζει όριο αγορών στα λαχανικά

Τέταρτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Βρετανία βάζει όριο αγορών στα λαχανικά

Η Tesco είναι η τέταρτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αναγκάζεται να βάλει όριο στις αγορές λαχανικών μετά από την έλλειψη που παρατηρείται λόγω καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στις μεταφορές.

Η αλυσίδα εφοδιασμού έχει επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, από την κακοκαιρία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδήγησε σε σπειροειδή πληθωρισμό καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών και τις τιμές της ενέργειας.

Τρεις από τις μεγαλύτερες αλυσίδες (Aldi, Asda Morrisons) είχαν ήδη αρχίσει να επιβάλλουν όριο δυο ή τριών ανά άτομο σε ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια, σακούλες για σαλάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι και σμέουρα.

Πολλά καταστήματα βρίσκουν δύσκολο τον εφοδιασμό φρέσκων προϊόντων λόγω της παγωνιάς που επικράτησε στο Μαρόκο και την Ισπανία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγρότες λέγεται ότι περιορίζουν τα θερμαινόμενα θερμοκήπια για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι ζημιές από τον παγετό στο εσωτερικό της χώρας έχουν επίσης καταστρέψει πολλά χωράφια που καλλιεργούν λαχανικά, ενώ ορισμένοι επιρρίπτουν ευθύνες στο Brexit.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη τέσσερις αλυσίδες (Sainsbury’s, Lidl, Waitrose και M&S) οι οποίες δεν έχουν ανακοινώσει κανένα όριο.

Οι προμήθειες αναμένεται να βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.