Το άλμα της τομάτας και τα απρόσμενα κέρδη για Ινδούς αγρότες

Το άλμα της τομάτας και τα απρόσμενα κέρδη για Ινδούς αγρότες

Η οκταπλάσια αύξηση των τιμών της τομάτας κάνει ορισμένους Ινδούς αγρότες πλούσιους, αν και τα έκτακτα κέρδη τους μπορεί να είναι βραχύβια λόγω της πιθανής αύξησης της προσφοράς τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι λιανικές τιμές των ντοματών ήταν 178 ρουπίες (2,20 δολάρια) το κιλό στο Δελχί την Κυριακή, ένα άλμα πάνω από 700% από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο τροφίμων. Ο εθνικός μέσος όρος ήταν σχεδόν 120 ρουπίες εκείνη την ημέρα

Η αύξηση, που προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις που διέκοψαν τις προμήθειες, έπληξε τα νεύρα των καταναλωτών, με πολλά νοικοκυριά να παραιτούνται προσωρινά από τις ντομάτες – ένα βασικό στοιχείο των βασικών ινδικών πιάτων. Αλλά οι παραγωγοί είναι ενθουσιασμένοι.

Ο Ishwar Gaykar δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Sonali, οι οποίοι καλλιεργούν ντομάτες σε 12 στρέμματα (4,9 εκτάρια) γης κοντά στο Junnar στο δυτικό κρατίδιο Maharashtra, έχουν αποκομίσει κέρδος περίπου 24 εκατομμυρίων ρουβλίων μέχρι στιγμής κατά την τρέχουσα περίοδο, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ζευγάρι, το οποίο απασχολεί 60 έως 70 εργάτες καθημερινά για τη διαχείριση των χωραφιών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ντομάτας στην περιοχή. Ο Ishwar έχει αποκτήσει καθεστώς διασημότητας, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ουρά για συνεντεύξεις.

«Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οι ντομάτες έπιαναν μόλις 2,5 ρουπίες το κιλό», δήλωσε ο Ishwar, ο οποίος υπέστη ζημία περίπου 2 εκατομμυρίων ρουπιών την ίδια περίοδο του 2021. «Η προσφορά είναι ισχνή, ενώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή».

Το ζευγάρι έχει προμηθεύσει περίπου 350 τόνους τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένει να πουλήσει άλλους 150 τόνους σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν. Θερίζουν τρεις συγκομιδές κάθε χρόνο, με την τρέχουσα σοδειά να έχει ηλικία 120 έως 140 ημερών.

Οι προμήθειες έχουν πληγεί από τις διαταραχές στις μεταφορές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων και τις πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές και ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς και άλλα λαχανικά έχουν γίνει πιο ακριβά. Το θέμα έχει γίνει πρωτοσέλιδο και συζητείται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους καταναλωτές να κατηγορούν τόσο τον θεό της βροχής όσο και τις αρχές για την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πωλεί ντομάτες σε επιδοτούμενες τιμές

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πωλεί ντομάτες σε επιδοτούμενες τιμές σε πολλά σημεία, αναπτύσσοντας κινητά φορτηγά. Αυτό έχει κάποιο αντίκτυπο, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους καταναλωτές σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ντομάτες γενικά κοστίζουν περισσότερο κατά τους βροχερούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά η αύξηση ήταν ασυνήθιστη φέτος.

Ενώ οι τιμές αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες εβδομάδες με τη βελτίωση της κίνησης των φορτηγών, οι καλλιεργητές χαίρονται με την τρέχουσα καλή τους τύχη.