Άξιον Εστί από την Εθνική Λυρική Σκηνή με την υποστήριξη των My market

Άξιον Εστί από την Εθνική Λυρική Σκηνή με την υποστήριξη των My market

Τα My market με σεβασμό στην πολύτιμη πολιτιστική, Ελληνική κληρονομιά επιλέγουν να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες που προάγουν τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία τους με την Εθνική Λυρική Σκηνή έναν από τους ιστορικότερους φορείς πολιτισμού της Ελλάδας. Η εκτέλεση του Άξιον Εστί από τους συντελεστές της ΕΛΣ έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη εκδήλωση του κύκλου Μίκης Θεοδωράκης μετά τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ανεκτίμητη παρακαταθήκη και ένα μεγαλειώδες έργο, και είναι τιμητικά και συμβολικά αφιερωμένο στη μνήμη του.

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αφορούν το ποιητικό έργο ζωής του Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον Εστί, που του χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και αποτέλεσε ορόσημο στη νεοελληνική μουσική και τη σταδιοδρομία του δημιουργού.

Γραμμένο μετά από παραίνεση του Ελύτη την περίοδο 1960-61 και σε συνέχεια της τολμηρής στροφής του Θεοδωράκη στη λαϊκή μουσική με τη μελοποίηση του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου, το Άξιον Εστί δισκογραφήθηκε και παρουσιάστηκε δημόσια το 1964, χρονιά του διεθνούς φαινομένου του Ζορμπά. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και αναδείχθηκε απροσδόκητα στο εμπορικότερο απ’ όλα τα έργα του.

Στη νέα εκτέλεση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη μουσική Διεύθυνση υπογράφει ο Στάθης Σούλης, ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας και Δημήτρης Πλατανιάς και αφηγείται ο Γιώργος Γάλλος. Η παραγωγή υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.